Yapı Malzemeleri

İnşaat sürecindeki en önemli görevlerden biri de planlı bir şekilde yapı malzemeleri seçimidir. Kaba yapı malzemelerini oluşturan taş, tuğla, kil, kum, çakıl, mıcır, kireç, çimento, briket, gazbeton, bloklar, kereste, inşaat demiri, çelik hasır, beton çivisi, inşaat çivisi, mozaik, tavlı tel gibi malzemelerinin temini için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Albarakat olarak yerel üreticiyi, global müşteri ile buluşturarak güven odaklı kurumsal bir süreç sağlıyoruz.

Alçı: Yapılarda kalıp çıkarma işleri için alçı taşının toz haline getirilmesinden elde edilen madde, suyla birleştiğinde sertleşme özelliği gösterir. Yapı sektöründe birçok yerde kullanılmaktadır.

Alüminyum: Çok hafif ve kolay işlenebilir yapıya sahip bir malzemedir. Gümüş gibi beyaz renkte ve hafif bir elemandır. Kaynama noktası çok yüksektir. Isı ve elektriği iyi ileten bir maddedir.  Demir ve çelikten sonra dünyada en çok kullanılan metaldir.

Boru: Bir yerden başka bir yere sorunsuz bir şekilde sıvı, gaz vb. aktarmaya yarayan içi boş uçları açık, silindir şeklindeki maddedir. Yapı sektöründe oldukça önemli bir yere sahiptir.

Plywood: Kalıp ve iskele platformlarından, iç bölme bina temel ve çatı kaplamalarında kullanılır.

Boya: Renkli bir sıvı bileşimi olan boyaları, ana maddeleri organik, metalik veya plastik esaslı pigment, bağlayıcı ve incelticilerden meydana gelir. Yapı sektöründe, malzeme yüzeylerine, korunma , süsleme ve aydınlatma amaçları ile kullanılır.

Cam: Silisli kumun potas veya soda ile karıştırılıp yüksek dereceli sıcakta eritilmesiyle elde edilir. Su geçirmez, sert, saydam, kolay kırılan bir maddedir. İnşaat sektöründe uzun zamandır yoğun bir şekilde kullanılır.

Çimento: Bağlayıcı malzeme olarak yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Toz grubuna giren çimento, su ile birleştirildikten sonra bağlayıcı özelliği kazanır. Katılaşma koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterir. İnşaat sektörünün değişmez yapı malzemelerindendir. Çimentonun dört türü vardır. Bunlar; puzolonik çimento, portland kompoze çimento, portland çimento ve beyaz çimentodur. Portland çimento en yaygın olarak bilinen ancak üretimi maliyeti yüksek olduğu için özel istek üzerine üretilen çimento türüdür. Genellikle yüksek yapılar, yer betonları ya da köprülerde kullanılır. Puzolon katkılı çimentoların bağlayıcılık özelliği az olan çimento türüdür.

Demir-Çelik : Binaların yapısal bileşeni için önemli malzeme olup inşaat sektörünün bel kemiğidir. Betonarme, beton ile çeliğin birlikte kullanıldığı kompozit bir maddedir. Bu malzemede basınç gerilmesine beton tarafından karşı konurken, çelik demir çubuklar ise çekme gerilmelerini karşılar.Betonarme yapılarda kayma vb. gerilmeleri karşılamak için betonun içine koyulan özel olarak şekillendirilmiş maddelere denir. Demir ve çelikler ise yarı çaplarına göre adlandırılırlar. Bunların da kullanım alanları yapılara göre değişiklik göstermektedir. Bunlar genellikle her yapıda kullanılan malzemelerdir. Bunların yanı sıra özel yapılarda kullanılan özel malzemeler de bulunmaktadır.

Betopan: Çimento ve ağacın fonksiyonlarını içerisinde barındıran, farklı yapı fonksiyonları için kullanılabilen inşaat levhasıdır. Ayrıca betopan sağlığa zararlı bir madde içermemektedir. Ses ve ısı yalıtımı sağlar.

Doğal Taşlar: Minerallerin bir araya gelmesiyle oluşan topluluklardır. Yapı işlerinde kullanılmaya elverişli taşlara doğal yapı taşları denilmektedir. Genellikle temellerde, duvarlarda, zemin, çatı kaplamalarında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Gaz Beton: Diğer yapı malzemelerine göre daha hafif olan bir yapı malzemesidir. Yaklaşık olarak %85’ı basınçlı hava bulunan gözeneklerden oluşmaktadır. Çok amaçlıdır ve geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Hazır Beton: Yüksek basınç dayanımına sahip olan dayanıklı bir malzemedir. Agrega, çimento, suyun karıştırılmasıyla istenilen kalıbın şeklini alan kompozit bir yapı malzemesidir.

Isıtma, Soğutma, Havalandırma: Yapı sektöründe klima, ısınma tesisatı vb. insanların evinde daha rahat yaşayabilmeleri için yaşanılan iklimlere göre tasarlanan yapılara bu sistemlerin entegre edilmesi gereklidir.

Çatı: Yapıların üst kısımları dışardan gelen rüzgar, yağmur, kar gibi etkenlerden koruyan elemanlara çatı denmektedir. Genelde ahşap, çelik ve betonarmeden yapılmaktadır.

Kireç: Su ile karıştırıldığında kuruduktan sonra katılaşma özelliği gösteren, kireç taşının pişirilmesiyle meydana gelen beyaz renkli bağlayıcı bir maddedir. Yapı sektöründe birçok alanda kullanılır.

Plastik: Plastik ihtiyacı doğada karşılanacak bir şey değildir. Çeşitli elementlerin birleştirilmesiyle meydana gelir. Plastikler istenilen şekilde kalıplanabilir ve şekil verilebilir. Yapı sektöründe su tesisatı, plastik yer döşemeleri, PVC yer döşemeleri vb. malzemelerde kullanılır.

Seramik: Bir yada daha fazla metalin metal olmayan bir elementin yüksek sıcaklıkta bir araya getirilmesiyle oluşan inorganik bileşiktir. Genel kullanım alanları; Tuğla, Fayans, Kiremit, Porselen vb.

Tuğla ve Kiremit : Kil bazlı toprağın pişirilip kurutulmasıyla meydana gelen bir yapı malzemesidir. Bağlayıcı maddeler ile birbirlerine tutturularak duvar inşasında kullanılır. Tuğlalara genellikle boyutlarına göre adlandırılır. Bunun yanı sıra yığma, baca tuğlası, kare baca tuğlası, asmelon tuğla olarak da türleri vardır.

Yalıtım Malzemeleri: Günümüzde yapılarda; ısı yalıtımı, su yalıtımı, ses yalıtımı, çatı yalıtımı, vb. uygulamalar ile ciddi enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Ülkemizdeki bazı ısı yalıtım malzemeleri; Camyünü, Taşyünü, EPS ve XPS yalıtım malzemeleri.

Nasıl yardımcı olabiliriz?

Bağlantılarımız sayesinde burada göremediğiniz ürünleri de karşılamaya hazırız. Hemen bizimle iletişime geçin sizin için neler yapabileceğimize bakalım!

Size nasıl yardımcı olabiliriz?