Elektrik sistemlerinin güvenli çalışmasını sağlamak için şalt malzemelerine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle elektrik sistemleri üzerinde farklı işleve sahip çok sayıda şalt malzemeleri üretilir.
Elektrik devrelerinin çalışmasından kontrolüne kadar pek çok amaçla kullanılan şalt malzemelerini uluslararası iletişim ağımız sayesinde hızlı bir şekilde tedarik ederek sizlere teslim ediyoruz.
Albarakat olarak yerel üreticiyi, global müşteri ile buluşturarak güven odaklı kurumsal bir süreç sağlıyoruz.
Şalt Malzemesi Nedir?
Şalt malzeme, transformatörlerin kullanıldığı gerilimin yüksekten alçak ya da ters düzeye çevrildiği iletim, üretim ve dağıtım sisteminin alt istasyonu olarak tanımlanır. Başka bir şekilde tanımlanacak olursa; kesiciler, baralar, ayırıcılar, trafo ve diğer yardımcıların bir araya geldiği, enerjinin toplanarak dağılmasına yarayan bir tesistir. Genellikle koruma, kontrol araçları ve anahtarları ile birden fazla transformatörden oluşan elektrik şalt malzemeleri arasında yer alan büyük şalt malzemeleri, kısa devre gerçekleştiğinde ya da şebekede oluşabilecek aşırı akımları kesmek ve kontrol altına almak için kullanılır.
Şalt malzemeleri nelerdir?
En bilinen şalt malzemelerinden biri şalterlerdir. Bunun yanı sıra; otomatik sigortalar, ayırıcılar, parafudrlar, kontaktörler, termik röleler, sayaçlar, zaman saatleri, motor koruma şalteri, merdiven otomatiği, kompakt şalterler, kondansatörler ve motor koruma şalterleri diğer şalt malzemeleri arasında yer alır. Evinizde ya da iş yerinizde kullanmayı tercih edebileceğiniz bu ürünler, elektrik alanında istediğiniz sonuçları elde etmeniz konusunda sizlere yardımcı olur.
Elektrik Şalt Malzemeleri
Evinizde bulunan elektrik şalt malzemeleri; kısa devre, aşırı yük ve toprak hatası gibi durumlara karşı üst düzey bir koruma gerçekleştirir. Malzemelerin kullanım alanları ve özellikleri birbirinden farklıdır. Örneğin; şalterler, enerji sistemini açıp kapatmanızı sağlayacak bir cihazdır ve bu sebeple devrenin başına yerleştirilir. Sigortalar; evinizde ya da tesisinizde, santrallerde ve elektrikli pano sistemlerinde kullanılır, elektrik bağlantısı ile kontrolünü sağlamak için tercih edilir. Analizör ise sistemdeki akımı, gücü ve gerilimi elektriksel olarak parametrelerle ölçmek için kullanılır.
Şalt malzemeleri arasında yer alan trafolar, elektrik akımındaki gerilimi ve şiddeti değiştirmek için kullanılırken otomatik sigortalar, herhangi bir devrede oluşan beklenenin üzerindeki akımı ve kısa devre akımını korumak amacıyla üretilmiş bir anahtardır. Zaman saatleri de ayarlanan süre aralığında kontaklar üzerinden çıkış sağlayan elektriksel bir cihaz olarak bilinir.
Kaçak Akım Koruma Rölesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Yalıtımdan kaynaklanan hatalı akımları algıyarak kaçak akımın değerinin normalin üzerine çıkması sonucunda bağlı olduğu devreyi kesmek, kaçak akım koruma rölesi tarafından gerçekleştirilir. Kaçak akım rölesi, 30 mA’da insan/hayat koruma, 300 mA’da ise yangın/tesisat koruma fonksiyonu gerçekleştirerek güvenli bir alanda yaşama olanağı sağlar.
Kaçak akım koruma şalteri ile akımları kendiniz de kontrol edebilir ve tehlike anlarından önce müdahalede bulunarak kriz anını kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Evlerinizdeki kaçak akım tehlikesine karşı kaçak akım koruma rölesi kullanarak önlem alabilirsiniz. Elektrik akımındaki kaçaklara maruz kalabileceğiniz çalışma ya da yaşam alanınızda, kaçak akım koruma şalteri bağlantı şeması sisteminin doğru bir şekilde kurulması ve sizin de bu röleyi kullanmanız gerekir.
Otomatik Sigorta Çeşitleri
Otomatik sigorta çeşitlerine değinemeden önce otomatik sigorta nedir, sorusunu cevaplamalıyız. Elektrik devreleri, kendiliğinden devreye giren elemanlara ihtiyaç duyar ve sigortalar, akımların belirli bir değerin üzerine çıkmasını engeller. Devre elemanları ve bağlı alıcılar zarar görmesin diye, olası risklere karşı otomatik sigorta koruma sağlar.
5 farklı otomatik sigorta vardır. Bunlar arasından en bilineni, evlerinizde kullandığınız B tipi otomatik sigortadır. Çoğunlukla, kumanda devreleri ve prizler için kullanılır. C tipi, floresan lamba ve trafoların korunması, K tipi ise aşırı akıma karşı güç kaynakları ve elektronik balastın korunması için kullanılır. Otomatik sigorta nasıl bağlanır, diye düşünüyorsanız kesinlikle uzman kişilerden yardım alarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Otomatik sigorta bağlantı şeması sistemine bağlı kalınarak gerçekleşen işlemler sonucunda rahat bir nefes alarak evinizde güvenli bir şekilde yaşayabilirsiniz.